Freelancing jest alternatywną formą poszukiwania zarobków dla wszystkich tych, którzy nie chcą siedzieć całe życie na cudzym garnuszku i chcą dorobić się własnego majątku. Na czym polega taka praca?

Freelancer - praca na własny rachunek

shutterstock_78240685 Freelancer, nazywany również wolnym strzelcem, nie pracuje na etacie, dorabia się, realizując umowy zlecenia lub umowy o dzieło. Ofert pracy freelancerzy szukają na specjalnie przeznaczonych do tego celu portalach internetowych, zajmujących się pośrednictwem w zleceniach. Zawieranie umowy zlecenia odbywa się poprzez aukcję internetową. Zwycięża ten, kto da, zdaniem zleceniodawcy, najkorzystniejszą ofertę realizacji pracy. Liczy się czas, sposób i jakość wykonania oraz cena. Weryfikacja potencjalnych zleceniobiorców odbywa się w dużej mierze poprzez komentarze, wystawione przez poprzednich zleceniodawców, podczas wykonywania dla nich zleceń. Zarobek „wolnych strzelców” jest spory, za realizację zlecenia mogą otrzymać nawet do kilkunastu tysięcy złotych. Na tych platformach pracę znaleźć mogą głównie fotografowie, programiści, copywriterzy, osoby zajmujące się robótkami ręcznymi (dziewiarstwo), malarze, redaktorzy, graficy, webmasterzy, administratorzy , jak również tłumacze. Praca wolnego strzelca kusi możliwością dorobienia się bez wychodzenia z domu, bez sztywno ustalonych godzin, na własnym komputerze, a w niektórych wypadkach nawet bez wychodzenia z łóżka. Z drugiej strony, freelancing to konieczność ciągłego wyszukiwania kolejnych zleceń i dosyć  nieregularny dochód. Nie w każdym miesiącu freelancer jest w stanie zarobić kokosy. Istotną kwestią jest również umiejętność zarządzania czasem pracy. Wykonywanie obowiązków w domu zwykle wiąże się z wieloma dodatkowymi, rozpraszającymi uwagę obowiązkami, jak np. opieka nad dziećmi, prowadzenie domu, przygotowywanie posiłków, naprawa cieknącego kranu itp. W efekcie, spora cześć wolnych strzelców przerzuca się na pracę w godzinach nocnych, gdyż tylko wtedy mogą spokojnie pracować. Zobacz też:
Brutto netto wynagrodzenie